Dakleien zijn gemaakt van leisteen, een product dat gevormd is door de natuur, en worden gebruikt als dakbedekking. Dakleien gaan over het algemeen langer mee dan bijvoorbeeld keramische of betonnen dakpannen. In de meeste gevallen gaan dakleien meer dan 80 jaar mee, zowel gelegen op een dak als bevestigd tegen een gevel. Dakleien kunnen namelijk ook, anders dan de naam doet vermoeden, als gevelbekleding worden gebruikt.

Dakleien als dakbedekking of gevelbekleding

Omdat dakleien in verschillende vormen en kleuren verkrijgbaar zijn en in verschillende patronen te leggen zijn, is de toepassing ervan gevarieerd. Van dak- tot gevelbekleding. Het plaatsen van daklei is een ambacht en kan op verschillende manieren:

  • Maasdekking: hierbij worden rechthoekige dakleien van dezelfde grootte laag voor laag bevestigd op een dak;
  • Ruitdekking: het zichtbare deel van de daklei is ruitvormig;
  • Rijnse dekking: de onderkant van de daklei is afgerond. Bovendien worden de dakleien in dit geval schuin oplopend op het dak geplaatst:
  • Leuvense dekking: er wordt een ruimte gelaten tussen de geplaatste dakleien, zodat er een open voeg ontstaat.


Iedere vorm van dakbedekking met daklei oogt anders. Ook voor gevelbekleding bestaan er verschillende toepassingen met leistenen. Bekijk voorbeelden.

Dakleien plaatsen

Het plaatsen van dakleien is afhankelijk van de dekking. Bij maasdekking (dubbele dekking) bijvoorbeeld overlapt de derde lei de eerste lei waardoor de waterdichtheid van het leien dak optimaal wordt gewaarborgd. Bij andere soorten leien dakbedekking gebeurt het plaatsen van dakleien weer anders. De leien worden altijd, net zoals pannendaken, van onder naar boven gedekt.

De prijs van dakleien

De prijs van dakleien is in vergelijking met de prijs van andere soorten dakbedekking vrij laag. Dakleien zijn authentiek, gaan jarenlang mee, hebben vrijwel geen onderhoud nodig, zijn waterbestendig en bestand tegen extreem weer, zoals storm. Benieuwd wat een dak- of gevelbekleding van daklei u zou kosten? Vraag gerust om meer informatie of een vrijblijvende offerte.

Dakleien te koop

Dakleien zijn te koop bij Leidekkersbedrijf Willem van Boxtel. Daar vindt u naast natuurleien van de allerbeste kwaliteit, ook leidekkers die precies weten hoe de dakleien geplaatst moeten worden. Laat u adviseren over onder meer het plaatsen van dakleien voordat u overgaat tot de aankoop ervan. Zo voorkomt u dat lei verkeerd wordt geplaatst.