Leisteen is een eeuwenoud, natuurlijk product. Oersterk en met een unieke uitstraling. Leisteen wordt daarom veel gebruikt als dakbedekking voor kerken en monumenten. Maar tegenwoordig zie je ook steeds meer nieuwbouwprojecten met een leien dak. Leisteen is opgebouwd uit mineralen die in de loop der jaren onder invloed van bijvoorbeeld temperatuur en druk zijn gevormd.

De voordelen van leisteen

Omdat het een natuurlijk product is, heeft het gebruik van leisteen als dakbedekking veel voordelen. Leisteen is niet alleen ijzersterk waardoor het jarenlang onderhoudsvrij blijft. Lei is ook vochtbestendig, kan vorst en hitte tot 200 graden verdragen en verkleurt niet door de zon of andere omstandigheden, zoals zeelucht. Het is dus niet voor niets dat kerken en andere oude gebouwen eeuwen geleden al werden voorzien van leien daken. Tegenwoordig leren projectontwikkelaars de voordelen van leisteen ook steeds beter kennen. Dat is de reden dat steeds meer nieuwbouwprojecten worden voorzien van leistenen dakbedekking.

Leistenen en hun kenmerken

Kenmerkend aan leistenen zijn de diverse vormen en kleuren. Welke vorm of kleur een leisteen heeft, is afhankelijk van de samenstelling van de mineralen. Zo komen er bijvoorbeeld leistenen voor met roestbruine tinten. Terwijl leisteen over het algemeen een donkergrijze kleur heeft. Door de gelaagde stenen te gebruiken als dakbedekking, wordt dan ook ieder leien dak een kunstwerk op zich.

Leisteen goedkoop?

Leisteendakbedekking is duurzaam en daardoor relatief goedkoop. Natuurleien hebben namelijk een levensduur van wel meer dan 80 jaar. Ze zijn door de eeuwen heen beproefd. Hierdoor heeft u na het leggen van een leistenen dak nauwelijks kosten aan onderhoud of reparaties. Leidekkersbedrijf Willem van Boxtel plaatst al meer dan 150 jaar leien daken. Tegenwoordig giet het leidekkersbedrijf het oude ambacht, zoals het plaatsen van leistenen wel genoemd mag worden, in een creatief nieuw jasje.

Leisteen voor nieuwbouw en bestaande bouw

Door de diverse toepassingen is leisteen geschikt voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Er zijn verschillende dakbedekkingen mogelijk met natuurleien. Deze variƫren van dubbele dekking of enkelvoudige dekking tot en met een enkelvoudige horizontale dekking of dubbele dekking met open voeg. Op die manier is leisteen toe te passen op zowel projectbouw als bij restauratiewerkzaamheden.