Ecologie en productie van Moinho leisteen

In een wereld waar de menselijke invloed op de natuur vaak vervuiling en destructie van fauna en flora veroorzaakt, moeten we onze bouwmethoden veranderen om duurzamer te zijn. In plaats van te vervuilen zouden we allemaal een duurzame en positieve impact kunnen hebben op onze planeet.

moinhoHet gebruik van onze leisteen als bouwmateriaal maakt deel uit van de oplossing voor deze nieuwe manier van ecologisch bouwen, vanwege het natuurlijke materiaal en zijn eigenschappen, de productiemethode en de levenscyclus en herbruikbaarheid van de steen.

In dit artikel wordt elk aspect van onze lei en de impact op duurzaamheid toegelicht.

Bijzonder aan onze leisteen is dat het tot de groep van oudste materialen ter wereld behoort, het is zelfs één van de oudste stenen die op onze planeet gevormd is. Onze lei is ongeveer 1 miljard jaar oud (duizend miljoen jaar oud, wat 1.000.000.000 jaar is, met 9 nullen) - gevormd in het Pre-Cambrium-tijdperk.

Pre-Cambrium-tijdperk

Het Pre-Cambrium-tijdperk ligt tussen 750 en 1000 miljoen jaar geleden, lang vóór het eerste bestaan ​​van dinosauriërs of enige andere vorm van geëvolueerd leven op planeet Aarde. Ter vergelijking: de dinosauriërs ontstonden pas 200 miljoen jaar geleden. Honderden miljoenen jaren vóór het dinosaurustijdperk, in het Pre-Cambrium-tijdperk, was het aardoppervlak in ontwikkeling en bestonden er alleen zeer primitieve levensvormen in de oceanen en op de bodem. De afwezigheid van schelpen, botten en andere calciumbestanddelen is de reden dat onze steen een van de laagste calciumconcentraties heeft en daardoor zeer goed bestand is tegen zuren en UV-straling. Ook het carbonaatgehalte van onze steen is zeer laag, dit resulteert in een nog langere levensduur van ons materiaal.

Extractie en steengroeven

Het leisteenwinningsgebied ligt ongeveer duizend kilometer ten zuiden (1000 km) van de Amazone, in een vlak laagland dat bekend staat als Cerrado: grasland met lage vegetatie. Moinho beheert zelf de steengroeven in Brazilië waar het product wordt gewonnen en verwerkt. Hierdoor hebben wij volledige controle over het gehele proces van winning, verwerking en transport. Onze steengroeven worden regelmatig gecontroleerd volgens de strenge eisen van de Braziliaanse overheidsinstanties zoals DNPM (grondstofwinning) en IBAMA (natuur en milieu). Zodra een groeve in het ruime grasland wordt gesloten, geldt de verplichting om de uitgegraven grondlagen terug te brengen om de groeve te vullen – en binnen enkele maanden ontstaat er weer een volledig natuurlijk overdekt gebied.

Zonne- en waterkracht

In de fabrieken gebruiken we elektriciteit voor de machines die kalibreren, slijpen en zagen. Ruim 80% hiervan wordt nu opgewekt door waterkrachtcentrales (Hydro Power). Door het plaatsen van zonnepanelen (Solar power) vullen wij de rest van de energiebehoefte aan tot ruim 90% hernieuwbare energiebronnen. Wij verwachten binnen enkele jaren 100% volledig groene stroom te kunnen produceren.

Personeel

Al onze medewerkers zijn ouder dan 21 jaar, de meesten zijn veel ouder en vaak al tientallen jaren bij ons in dienst. Alle intensieve werkzaamheden zijn gemechaniseerd, zoals de pneumatische beitels aan de voorkant van de shovels die de blokken splijten en transporteren. Onderwijs, gezondheidszorg, pensioenopbouw en een veilige werkomgeving zijn van het hoogste niveau en worden waar mogelijk voortdurend verbeterd. Samen met onze partners in de Europese Unie werken wij aan standaarden voor duurzame natuursteenwinning, zoals met de Duitse “Xertifix” leden.

Verzending en scheepsbrandstof zonder zwavel

Onze leisteen wordt per zeecontainerschip vervoerd van Brazilië naar bestemmingen als New York, Rotterdam en vele andere havens wereldwijd. Dit gebeurt met duizenden containers tegelijk, waardoor de impact van deze transportbeweging per container over zee vergelijkbaar is met een korte rit binnen Nederland met een vrachtwagen. Als Moinho waren wij sinds de start van het programma in de haven van Santos lid van de scheepvaartgroep met laagzwavelige scheepsbrandstof. Zwavel in de brandstof schaadt het milieu en de nieuwe laagzwavelige brandstof (tegenwoordig verplicht volgens IMO) is een grote stap om transport over zee tot de meest efficiënte en schoonste manier van goederenvervoer te maken. Een containerschip verbruikt brandstof, er zijn initiatieven om deze scheepsbrandstof milieuvriendelijker en duurzamer te maken (zoals het programma van Zero-Emission van GoodFuel). Zodra deze programma’s in Brazilië van start gaan, zal Moinho meedoen aan deze volgende stap in duurzaamheid in het zeevervoer.

Gebruik van hitte en chemicaliën

Onze steen wordt uit de groeve gesneden door diamantbladen, daarna in onze fabriek met de beitel gespleten, gezaagd en gekalibreerd. Het oppervlak en de steen zijn volledig natuurlijk. Er wordt geen hitte of druk gebruikt voor het ontstaan ​​ervan, het wordt al in de natuur gevormd. Het oppervlak krijgt geen enkele behandeling, het is zoals het gespleten is met het natuurlijke oppervlak van 1 miljard jaar geleden - klaar voor toepassing op daken of vloeren. We gebruiken nooit enige vorm van een chemisch product of proces om onze leisteen tijdens de productie te behandelen, alles wordt op natuurlijke wijze gezaagd en verpakt.

Water behandeling

Voor het koelen van de diamantbladen en het transporteren van het gezaagde steenstof gebruiken we water dat we recyclen in grote decanteerbassins. Het steenpoeder zelf wordt lokaal hergebruikt voor de landbouw of de wegenbouw. Onze regio staat bekend om de zware regenval en alle andere watervoorraden worden regelmatig gevuld met regenwater voor gebruik in steengroeven en productie. Door de afwezigheid van chemische stoffen blijft het water in goede staat en absorberen de bossen om ons heen het overtollige water.

Verpakking en ecologie

Als het om verpakkingen gaat, zoeken wij naar de meest duurzame en circulaire oplossingen. Al het hout dat we gebruiken voor onze sterke kratten is duurzaam, snelgroeiend hout van de variëteit Ellioti Pine en Eucalyptus, de dunne hoge stammen die naast de steengroeves worden geplant. Deze bomen groeien in 7 jaar van plant tot hoge boom. Onze wens is om geheel plasticvrij te verpakken. Soms gebruiken we voor de omslag plasticfolie van gerecycled plastic en als er goede biologisch afbreekbare varianten beschikbaar komen, stappen we daar ook op over. Al onze kratten worden in onze eigen fabriek gemaakt met uitsluitend hout uit het hernieuwbare, milieuvriendelijke bos van deze ecologische Eucalyptus of Pinus boomsoort.

Levenslang gebruik

Onze steen heeft een van de hoogste weerstanden tegen UV-straling, zuren, smog, oppervlaktekrassen en is getest op generaties lang gebruik voor vloeren, terrassen en daken. De levensduur van ons product is enorm lang. Zelfs na vele jaren intensief gebruikt zullen onze vloeren zoals binnen spoorwegterminals en scholen hetzelfde uiterlijk behouden en sterk en duurzaam blijven.

Recyclen van teruggewonnen materialen

De bevestiging van onze dakleien gebeurt met nagels, spijkers en roestvrijstalen schroeven. De constructie van de onderlatten is gemaakt van hout. Als een gebouw met onze dakbedekking wordt gesloopt nadat het tientallen jaren zijn doel heeft gediend, kan onze leisteen worden weggenomen en worden gebruikt als teruggewonnen materiaal voor nieuwe gebouwen. Eventuele tekenen van slijtage of sporen van weersinvloeden zijn vrijwel onzichtbaar. Met de extreem lage calcium- en koolstofgehalte zal dezelfde leisteen voor andere daken worden gebruikt en een nieuwe levenscyclus hebben op een nieuw te bouwen huis. Recyclen van hergebruikte materialen is sinds vele decennia een gangbare praktijk bij leisteen, één van de voordelen van dit natuurlijke materiaal.

Laagste CO2-impact

Volgens de Inventory of Carbon and Energy, Universiteit van Bath, 2006, heeft ons natuurproduct Moinho Slate een geïncorporeerde energie van tussen de 0,1 en 1,0 MJ/KG, wat tot 50 keer minder is dan een gewone baksteen of kleitegel. De opgenomen koolstof voor leisteen wordt gemeten in KGCO2/kg en ligt tussen 0,005 en 0,054 kgco2/kg. Dit is veel lager dan welke betontegel (0,19 kgco2/kg) of welk keramisch product dan ook (0,43 kgco2/kg). Leisteen scoort tien keer of zelfs 50 x beter dan andere (geïndustrialiseerde) producten. Redenen voor deze zeer goede scores zijn uiteraard de aard van ons leisteenproduct. Leisteen wordt alleen uit de steengroeve gehaald en niet geïndustrialiseerd met hitte, druk, chemicaliën en kleurstoffen, dus de impact op CO2 en energie van onze natuurlijke steen is extreem laag in vergelijking met andere door de mens gemaakte bouwproducten.

Ecologie

Het gebruik van natuurlijke bouwmaterialen zoals onze leisteen, zorgvuldig uit de steengroeve gehaald, gezaagd met hernieuwbare energie, verpakt met snelgroeiend herbebost hout, vervoerd met milieuvriendelijke scheepsbrandstof is samen te vatten als zeer ecologisch. Met een generatielange levensduur en zelfs de mogelijkheid om de leisteen te hergebruiken, waardoor een nieuwe levenscyclus in een nieuw gebouw begint, is onze Moinho-leisteen het juiste antwoord voor milieuvriendelijk bouwen.